CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar za balet: Eleonora Ancona, Maxwell Davies, Rei Masatomi a Shino Sakurado

Nominace na Cenu Jantar za balet: Eleonora Ancona, Maxwell Davies, Rei Masatomi a Shino Sakurado

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar oznámili nominace za rok 2023 v kategorii balet a pohybové divadlo. Všechny nominace letos míří do Národního divadla moravskoslezského. Nominovány jsou dvě ženy a dva muži za role ztvárněné v inscenacích Labutí jezero a Hora. Cenu získá jeden z nominovaných na galavečeru, který se bude konat 22. dubna 2024 v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Ivanka Kubicová, Ivan Hurych, Roman Vašek, Zdeněk Prokeš a Jan Kolda, který byl pro tento ročník zvolen předsedou poroty. Zdůvodnění nominací je následující:

Eleonora Ancona za výkon v roli Odetty/Odilie v inscenaci Labutí jezero (NDM Ostrava, choreografie Youri Vámos, premiéra 16. listopadu 2023)


Italská rodačka Eleonora Ancona, sólistka baletu NDM, disponuje precizní klasickou baletní technikou a v dvojroli Odetty a Odilie podala technicky i herecky bezchybný a přesvědčivý výkon. Jako zakletá princezna Odetta byla éterická a jemná s citlivými a něžnými pažemi, coby Odilie pak působila velmi energicky a zářivě svůdně. Velká pas de deux v druhém a třetím jednání i přes náročnou choreografii a množství obtížných zvedaček zvládla bez zjevných zaváhání. Jedná se o excelentní vyzrálý výkon, který divákům poskytuje hluboký umělecký zážitek.

obrazek článku

Maxwell Davies za výkon v roli prince Siegfrieda v inscenaci Labutí jezero (NDM Ostrava, choreografie Youri Vámos, premiéra 16. listopadu 2023)


Maxwell Davies v roli Siegfrieda v baletu Labutí jezero věrohodně ztvárňuje a prezentuje rozpolceného mladíka. Mladíka s nešťastnou duší, jehož trápí složitý vztah s matkou a nenaplněná láska. Vedle přirozeného výrazu přesvědčuje také brilantní klasickou technikou ve svých variacích a spolehlivou partnerskou spoluprací. 

obrazek článku

Rei Masatomi za výkon v inscenaci Hora (NDM Ostrava, choreografie Ohad Naharin, premiéra 16. března 2023)


Naharinovo novátorské pojetí pohybu, které vnáší do své inscenace Hora, je plné inspirujících překvapení a udivujících protikladů, jejichž propojením vzniká něco nového a úžasného. Interpretům tak skýtá velký prostor pro uplatnění svého vlastního tvůrčího potenciálu a fantazie. Hvězdná stálice baletního souboru Rei Masatomi plně využívá a rozvíjí možnosti, jež mu skýtá Naharinova choreografie, a rozehrává je v nečekaných souvislostech a s čirou radostí z pohybu dosahujícího hranic lidských možností.

obrazek článku

Shino Sakurado za výkon v inscenaci Hora (NDM Ostrava, choreografie Ohad Naharin, premiéra 16. března 2023)


Na první pohled je Naharinova Hora dílem ryze kolektivním. Při detailním pohledu ale vidíme velký prostor, jenž dostávají tanečníci, aby projevili svou individualitu a cit pro specifický pohybový jazyk gaga. Shino Sakurado na sebe poutá pozornost pro svůj hluboký ponor do tance, z něhož je cítit vůdčí sebevědomí. Cítíme u ní proměnlivý tok energie; taneční erupce u ní střídá zklidnění bezmála meditační. Jde o výkon spontánní, a přitom soustředěný a vnímavý k souhře celého tanečního kolektivu.

obrazek článku