CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar v operní kategorii: Hebelková, Hundeling, Rovná, Garza, Mastro a Zampieri

Nominace na Cenu Jantar v operní kategorii: Hebelková, Hundeling, Rovná, Garza, Mastro a Zampieri

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace na výroční Ceny Jantar za rok 2023 v operním oboru. V mužské a ženské kategorii byli nominováni tři umělci a tři umělkyně. Díky velkému počtu kvalitních výkonů porota rozhodla vyhlásit i širší nominace. Všechny nominace tentokrát míří do Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Ceny Jantar zohledňují mimořádné umělecké počiny s vazbou na Moravskoslezský kraj, který je generálním partnerem této události.

Operní porota pracovala ve složení Milan Bátor, Helena Havlíková, Josef Herman, Olga Janáčková, Martin Kajzar a Lenka Šaldová, která byla pro tento ročník zvolena předsedkyní poroty. Porota svým hlasováním rozhodla o následujících nominacích:

KATEGORIE ŽENY


 


Kateřina Hebelková za dvojroli Alžběty a Venuše v inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser v NDM Ostrava (hudební nastudování Marek Šedivý, režie Jiří Nekvasil, premiéra 27. 4. 2023 v Divadle A. Dvořáka)


Kateřina Hebelková do role Venuše vnesla vášeň a živočišnou energii, Alžbětu vybavila pokorou a vznosnou odevzdaností vyššímu řádu. Obě polohy zvládla pěvecky dokonale a stylově je dokonale odlišila.

obrazek článku

Maida Hundeling za dvojroli Alžběty a Venuše v inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser v NDM Ostrava (hudební nastudování Marek Šedivý, režie Jiří Nekvasil, premiéra 27. 4. 2023 v Divadle A. Dvořáka)


Maida Hundeling přesně rozlišila smyslnou Venuši od zbožné Alžběty, herecky a zejména pěveckým odstíněním obou rolí. Ve vrcholných pasážích i ve ztišených místech zněl její hlas vyrovnaně a kultivovaně.

obrazek článku

Veronika Rovná za roli Hedviky v inscenaci opery Bedřicha Smetany Čertova stěna v NDM Ostrava (hudební na studování Marek Šedivý, režie Jiří Nekvasil, obnovená premiéra 14. 12. 2023 v Divadle Antonína Dvořáka)


Veronika Rovná je noblesní hraběnkou Hedvikou, která však jako zamilovaná dívka neváhá bojovat o svou lásku. Part zpívá průzračně čistě a prosté melodie dokáže naplnit opravdovým citem. Vytváří přímo prototyp smetanovského obrazu prosté ženské krásy.

obrazek článku

Vzhledem k tomu, že porota shledala v loňském roce velký počet kvalitních výkonů, rozhodla se zveřejnit i širší nominace. Do nich vybrala v ženské kategorii Soňu Godarskou za roli Blaženky v inscenaci opery Tajemství, Michaelu Zajmi za role Bubeníka a Marty Rullové v inscenacích Císař Atlantidy aneb Odepření smrti a Rozbitý džbán a Lucii Hilscherovou za roli Panny Rózy v inscenaci opery Tajemství.

KATEGORIE MUŽI


 


Jorge Garza za roli písaře Lichta a Harlekýna v inscenaci oper Viktora Ullmanna Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb Odepření smrti v NDM Ostrava (hudební nastudování Jakub Klecker, režie Rocc, premiéra 16. 2. 2023 v Divadle Antonína Dvořáka)


Jorge Garza je dokonalý zpívající herec, což pojetím obou rolí opět vrchovatě doložil. Zazpíval je výborně technicky v přesném souladu se svým vervním gestickým, pohybovým a mimickým projevem. Svým postavám v inscenaci dává přirozenou autoritu a přesně ztvárňuje jejich podstatné rysy.


 

obrazek článku

Luciano Mastro za roli Dalibora v inscenaci opery Bedřicha Smetany Dalibor v NDM Ostrava (dirigent Robert Jindra, režie Martin Otava, premiéra 22. 6. 2023 v Divadle A. Dvořáka)


Dalibor Luciana Mastra je chlapecký snílek hrdého vystupování. Žádný středověký rytíř v brnění, ale současný mladý muž. Part zpívá neokázale, s důrazem na lyrická místa, precizní dikcí se smyslem pro význam každého slova. Náš současník.

obrazek článku

Gianluca Zampieri za titulní roli v inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser v NDM Ostrava (hudební nastudování Marek Šedivý, režie Jiří Nekvasil, premiéra 27. 4. 2023 v Divadle A. Dvořáka)


Gianluca Zampieri je v dané chvíli ideální pro roli pěvce zmítaného milostnou vášní i duchovní vírou v nadpozemský řád. Vytvořil komplikovanou postavu, střídmým herectvím a zejména plastickým provedením různorodých významových a emocionálních plošek partu. Tannhäuser patří k vrcholným kreacím, které pro Ostravu vytvořil.

obrazek článku

Vzhledem k tomu, že porota shledala v loňském roce velký počet kvalitních výkonů, rozhodla se zveřejnit i širší nominace. V mužské kategorii získali širší nominace Jiří Brückler za roli Voka Vítkovice v inscenaci Smetanovy opery Čertova stěna, Martin Gurbaľ a roli vesnického soudce Adama a Smrti v inscenacích Rozbitý džbán a Císař Atlantidy aneb Odepření smrti a Jiří Hájek za roli Wolframa von Eschenbacha v inscenaci opery Tannhäuser.


 


Laureáti Cen Jantar budou vyhlášeni na slavnostním večeru, který se uskuteční v pondělí 22. dubna 2024 v Domě kultury Poklad v Ostravě. Galavečer je přístupný pro širokou veřejnost, vstupenky a další informace najdete na webu www.cenyjantar.cz.