CENY JANTAR | Ceny Jantar: Na schodiště slávy vstupují Viktor Kolář a Eva Šeinerová. Oceněni byli Stypka, Lichý, Fialová, Kotková a další

Ceny Jantar: Na schodiště slávy vstupují Viktor Kolář a Eva Šeinerová. Oceněni byli Stypka, Lichý, Fialová, Kotková a další

Viktor Kolář při přebírání ceny. (Foto: Petr Sznapka)

Už pátým rokem byly v pondělí v ostravské aule Gong rozdány Ceny Jantar za nejvýraznější umělecké výkony, tentokrát se bilancoval rok 2021 v kultuře Moravskoslezského kraje a v divadelních kategoriích najednou dva roky 2020 a 2021.


Cenu Jantar za celoživotní přínos získali ostravský fotograf Viktor Kolář a zakladatelka karvinského Permoníku, sbormistryně Eva Šeinerová. Ceny Jantar za populární hudbu obdrželi za loni vydaná alba Ewa Farna, Beata Hlavenková, Dorota Barová a David Stypka & Bandjeez. Za vážnou hudbu tentokrát získali ocenění houslistka Hana Kotková a mezinárodní orchestr Ostravská banda, který působí při Ostravském centru nové hudby. Cenu za literaturu obdržel básník Roman Polách a za výtvarné umění byla oceněna Eliška Čabalová za loňskou výstavu v Galerii výtvarného umění v Ostravě.


Jevištní výkony v divadlech se tentokrát bilancovaly za dva roky, protože v minulém ročníku byly divadelní ceny kvůli pandemické uzávěře vynechány. Za muzikál si sošky odnesli Hana Fialová a Tomáš Savka, za operu byli oceněni  Luciano Mastro a Markéta Böhmová.


Za činoherní divadlo byli ocenění herci Norbert Lichý a Markéta Matulová, oba z Divadla Petra Bezruče v Ostravě.


Pořadatelé letos představili řadu změn a inovací. Akci nově moderoval partnerský pár Kristýna Leichtová a Vojtěch Štěpánek, což se projevilo na velmi neformálním průběhu celého večera. Zásadních změn doznaly i některé kategorie.


Například v kategorii činoherního divadla byly vyhlášeny dvě inscenace roku. Za velké scény titul získalo Slezské divadlo Opava za inscenaci Edmond, za malé scény bylo oceněno představení ostravského Studia G s názvem Planu. V činoherním oboru byla poprvé udělena také zvláštní cena pro herce za roli do 33 vět, tedy za malou roli. Získal ji Dušan Urban za dvě malé role v inscenaci Divadla Petra Bezruče Lásky jedné plavovlásky.


Poprvé byla udělena také Cena Davida Stypky, která má upozornit na mimořádně charismatické hudební autory a interprety. Cenu si převzal Jura Bosák, zpěvák a také mimořádně plodný autor spojený zejména s opavskými kapelami Expedice Apalucha a Dobrozdání.


Letošní novinkou je také cena Kalený Jantar, která bude každoročně udělována osobnostem nezávislé scény za mimořádný umělecký přínos kultuře regionu. První držitelkou této ceny se stala Jana Ryšlavá, zakladatelka a hlavní duše taneční platformy Move Ostrava.


Předávání cen i letos provázel speciální program připravený jen pro tuto příležitost. Vystoupili například operní pěvkyně Tereza Kavecká, klavírista Tomáš Vrána, alternativní kapela CI3, zpěvačka Moonshye a celý večer uzavřel Mirai Navrátil, který s kapelou Bandjeez, orchestrem a sborem Chorus Ostrava zazpíval skladbu Davida Stypky O lítání. Událost ale tentokrát měla velmi neformální charakter, na jevišti například vznikla improvizované kavárna, moderátor akce se oblékl v charitativním second handu Moment a s lehce kontroverzním číslem vystoupila kapela Lefineser, kterou tvoří herci známí zejména z Komorní scény Aréna. „Chtěli jsme akci posunout trošku dál, přijít s něčím originálním, které by udílení cen odlehčilo a hlavně odlišilo od jiných podobných udílení různých cen. Prostě nebrat to tak vážně, protože slovy klasika, it’s only rock and roll,“ řekl zakladatel a hlavní organizátor cen Aleš Honus.


Generálním partnerem akce, kterou pořádala společnost ProJantar, byl i letos Moravskoslezský kraj, který galavečer finančně podpořil.  „Moravskoslezský kraj se stal důležitým kulturním centrem. V Ostravě tak vznikl zdravý protipól Praze, z celé republiky se k nám lidé sjíždí na festivaly, koncerty i na divadlo. Umělci z našeho regionu jsou na velmi vysoké úrovni, vždyť herečka Pavla Gajdošíková si minulý měsíc vedle naší Ceny Jantar postavila sošku Českého lva, Ewa Farna si letošní Jantar, doufám, postaví vedle Zlatého slavíka. Moravskoslezský kraj se zkrátka mezi ostatními regiony vymyká tím, že je trvalou líhní talentovaných osobností. Je mi velkou ctí, že jsem se zatím pokaždé mohl slavnostního oceňování zúčastnit a některým umělcům Cenu Jantar osobně předat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který letos ocenění předal oběma laureátům ocenění za celoživotní dílo, tedy fotografovi Viktoru Kolářovi a sbormistryni Evě Šeinerové.


 


Dodal, že Ceny Jantar každoročně prokazují, že Moravskoslezský kraj se mezi ostatními regiony České republiky vymyká tím, že je trvalou líhní talentovaných osobností, což každoročně dokládají desítky nominací.


Akci finančně podpořila také tři statutární města, která jsou kulturními centry regionu, tedy Ostrava, Opava a Frýdek-Místek.

LAUREÁTI CENY JANTAR ZA ROK 2021

CENA ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS


VIKTOR KOLÁŘ


EVA ŠEINEROVÁ


 


POPULÁRNÍ HUDBA


DAVID STYPKA & BANDJEEZ


EWA FARNA


DOROTA BAROVÁ


BEATA HLAVENKOVÁ


JURA BOSÁK (CENA DAVIDA STYPKY)


 


VÁŽNÁ HUDBA


HANA KOTKOVÁ


OSTRAVSKÁ BANDA


 


LITERATURA


ROMAN POLÁCH


 


VÝTVARNÉ UMĚNÍ


ELIŠKA ČABALOVÁ


 


ČINOHERNÍ DIVADLO


NORBERT LICHÝ


MARKÉTA MATULOVÁ


DUŠAN URBAN (CENA ZA ROLI DO 33 VĚT)


 


INSCENACE ROKU NA VELKÉ SCÉNĚ:


EDMOND (SLEZSKÉ DIVADLO OPAVA, režie: Jiří Seydler)


 


INSCENACE ROKU NA MALÉ SCÉNĚ:


PLANU (STUDIO G. Režie: Marek David)


 


OPERNÍ DIVADLO


LUCIANO MASTRO


MARKÉTA BÖHMOVÁ


 


MUZIKÁL A OPERETA


TOMÁŠ SAVKA


HANA FIALOVÁ


 


BALETNÍ DIVADLO


BRITTANY CATALINAS HAWS


 


KALENÝ JANTAR-CENA PRO OSOBNOST NEZÁVISLÉ SCÉNY


JANA RYŠLAVÁ (MOVE OSTRAVA)