CENY JANTAR | Za vážnou hudbu odborná porota udělila osm nominací na Cenu Jantar

Za vážnou hudbu odborná porota udělila osm nominací na Cenu Jantar

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar vyhlásili nominace v kategorii vážná hudba. Odborná porota se letos rozhodla nominovat sedm sólistů, a to v abecedním pořadí Miroslava Beinhauera, Igora Františáka, Jiřího Hanouska, Hanu Kotkovou, Marka Kozáka, Vojtěcha Trubače a Tomáše Vránu. Spolu s nimi je nominováno i jedno hudební těleso, a to Ostravská banda. V kategorii vážné hudby budou letos uděleny dvě ceny. Konečný verdikt poroty bude zveřejněn v ostravské aule Gong 25. dubna.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Milan Bátor (předseda poroty), Jiří Čech, Jaromír Javůrek, Hana Adámková Heidrová a František Mixa. Za nahrávky a výraznou koncertní aktivitu v roce 2021 byli nominováni (v abecedním pořadí):

MIROSLAV BEINHAUER

Klavírista a hráč na šestinotónové harmonium Miroslav Beinhauer je nominován za vynikající výsledky v interpretaci soudobé hudby a hudby 20. století. Pravidelně natáčí pro Český rozhlas a také se účastní řady domácích i zahraničních festivalů. V roce 2021 se v Ostravě představil v projektech festivalu Ostravské dny jako komorní a sólový hráč. Je členem Ostravské bandy, s níž také účinkoval jako sólista v Centru současného umění DOX v Praze v projektu Zásadní Bernhard Lang. V loňském roce Beinhauer natočil CD s nahrávkami skladeb pro sólový klavír Petra Bakly.

IGOR FRANTIŠÁK

Igor Františák je nominován za nahrávky, které jsou cenným příspěvkem k poznání klasické hudby. Septet Ludwiga van Beethovena a Oktet Franze Schuberta tento klarinetista natočil s předními českými interprety v akusticky příznivém interiéru kaple zámečku Nová Horka. Druhou nahrávkou, která zaslouží nominaci, jsou Mozartovy skladby pro trio basetových rohů. Pod hlavičkou Lotz Tria Františák s uměleckými kolegy na albu prokázal, že patří k k nejzásadnějším hráčům na poli interpretace starší klasické hudby.

JIŘÍ HANOUSEK

Violoncellista Jiří Hanousek získal nominaci za znamenité provedení klíčových děl 20. století. Dlouholetý koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Ostrava, sólista, komorní hráč a zkušený pedagog oslavil v roce 2021 své 60. narozeniny. Důvodem k nominaci na Cenu Jantar je jeho brilantní sólový výkon v rámci recitálu na Mezinárodním hudebním festivalu Leoše Janáčka, kde zaujal skvělým provedením Sonáty č. 3 Paula Hindemitha a Sonáty č. 3 Bohuslava Martinů. Jiří Hanousek také v loňském roce realizoval další umělecky zdařilé koncerty ve spolupráci s Eliškou Novotnou a jinými umělci.

HANA KOTKOVÁ

Houslistka Hana Kotková je nominována za mimořádnou interpretaci kompozic současných autorů, která přispívá k vysoké umělecké kvalitě koncertů festivalu Ostravské dny. V loňském roce se Kotková v sólové roli představila ve skladbách Christiana Wolffa Invisible Terrain, Any Sokolović Evta, Bernharda Langa Monadologie XXXIX 2. Redux a v kompozici Petra Kotíka Three-In-One. Skladba Any Sokolović Evta je také zařazena na CD Ostrava Days Live 2019-2021.

MAREK KOZÁK

Klavíristu Marka Kozáka porota nominovala za výkon na Mezinárodní klavírní soutěži Gézy Andy ve švýcarském Curychu. Ta je považována za jednu z nejtěžších a nejuznávanějších klavírních soutěží na světě a Kozák na ní získal 3. místo. Dále reprezentoval Českou republiku na švýcarských klavírních recitálech a symfonických koncertech. Kozák se zařadil mezi nejrespektovanější pianisty mladé generace, jeho výsledky jsou dokladem nevšední píle, inteligence a zrání.

OSTRAVSKÁ BANDA

Ostravská banda získala nominaci za vynikající umělecké výkony na koncertech festivalu Ostravské dny. V roce 2021 jsme mohli orchestr vidět na třech velkých koncertech v Trojhalí Karolina. Členové Ostravské bandy se však podíleli i na dalších festivalových koncertech v různých komorních formacích. Kromě toho orchestr účinkoval v Centru současného umění DOX v Praze v projektech Zásadní proměny hudebního projevu a Zásadní Bernhard Lang.

VOJTĚCH TRUBAČ

Klavírista Vojtěch Trubač získal nominaci za výbornou reprezentaci na mezinárodní interpretační soutěži festivalu Pražské jaro, kde získal čtvrté místo a čestné uznání. Svou neustále se zlepšující formu mladý pianista potvrdil také klavírním recitálem v Mariánských Lázních, městě, kde v roce 2019 zvítězil v Mezinárodní klavírní soutěži Fryderika Chopina. Pianista pocházející z Frenštátu pod Radhoštěm je na nejlepší cestě zařadit se mezi tuzemskou klavírní špičku.

TOMÁŠ VRÁNA

Tomáše Vránu nominovala porota za vystoupení s Janáčkovou filharmonií Ostrava, na kterém interpret přednesl vynikajícím způsobem Koncert pro klavír a smyčce Alfreda Schnittkeho (jednalo se o premiérové uvedení autorova díla v Ostravě). Ocenění zaslouží též následná spolupráce Vrány s Janáčkovou filharmonií Ostrava v rámci Festivalu Karola Szymanowského v Krakově, kde zaznamenala výrazný ohlas jeho interpretace Sinfonie concertante op. 60 Karola Szymanowského. Porota také zohlednila pozornost Vrány k avantgardní tvorbě 20. století a současnosti i k dílům regionálních autorů.