CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar za výtvarné umění: Eliška Čabalová, Libor Novotný a Václav Rodek

Nominace na Cenu Jantar za výtvarné umění: Eliška Čabalová, Libor Novotný a Václav Rodek

Odborná porota Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar rozhodla o nominacích v kategorii výtvarné umění. Na cenu jsou nominovaní Eliška Čabalová za výstavu Místa & Knihy v Domě umění v Ostravě, Libor Novotný za výstavy v Galerii Dukla a Výstavní síni Sokolská 26 a do třetice Václav Rodek za výstavu Metakódy v ostravském Domě umění.

Odborná porota pracovala ve složení Jiří Jůza, Gabriela Fraisová Maňáková, Milan Pokorný, Milan Weber a Martin Mikolášek, který byl pro tento ročník zvolen předsedou poroty. Na Cenu Jantar byli nominovaní tito umělci (v abecedním pořadí):

ELIŠKA ČABALOVÁ

Eliška Čabalová je ikonou v oboru umělecké knižní vazby. Její dílo, prezentované v roce 2021 v ostravském Domě umění na výstavě s názvem Místa & Knihy, představuje kolekci mimořádných autorských knih a vazeb bibliofilií. Díky bravurní znalosti techniky autorka překračuje hranice uměleckého řemesla k volné sochařské tvorbě. Součástí výstavy byly i knižní makety, které zachycovaly historický vývoj knihy a knižní vazby s příznačným názvem Vyhynulé formy. Své umění a obrovskou sumu znalostí dlouhá léta předává i jako pedagog a za svého působení vychovala dlouhý zástup talentovaných pokračovatelů.

 



Z výstavy Elišky Čabalové. (Foto: GVUO)



 

LIBOR NOVOTNÝ

Libor Novotný ve svých objektech, instalacích a intervencích do veřejného prostoru často pracuje s přírodními motivy a materiály. Ironicky komentuje zdánlivě neměnné civilizační i kulturní fenomény. V tomto duchu koncipoval svou prezentaci Zimní zahrada ve Výstavní síni Sokolská 26 v Ostravě na přelomu let 2020 a 2021. Zájem dokáže vzbudit i schopností nabourávat zažitá divácká očekávání. V site-specific instalaci Modely paměti ve výlohách porubské Galerie Dukla (spolu s Jakubem Černým) v roce 2021 pracoval prostřednictvím velkoformátových kreseb a rytin s odkazy na renesanční a manýristickou vizualitu.


Z výstavy Libora Novotného v Galerii Dukla. (Foto: T. Knoflíček)

VÁCLAV RODEK

Václav Rodek nominaci získal za svou výstavu s názvem Metakódy v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Tento umělec patří již půldruhé dekády k výrazným osobnostem ostravské výtvarné scény. Jeho obrazy oscilují mezi abstrakcí malířského gesta a zobrazením. Umělec oplývá monumentálním cítěním při použití netradičních materiálů a malířských postupů. Autorovo hledačství však není samoúčelné, daří se mu nalézat nové výrazové a obsahové polohy. Experimentuje, hledá a nachází.


Z výstavy Václava Rodka. (Foto: GVUO