CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar za populární hudbu za rok 2021 získalo 13 interpretů a kapel

Nominace na Cenu Jantar za populární hudbu za rok 2021 získalo 13 interpretů a kapel

Odborná porota Moravskoslezských kulturní Cen Jantar zveřejnila nominace v kategorii Populární hudba. Na cenu je nominováno 13 umělců a kapel za nejvýraznější alba roku 2021. Cenu nakonec získají čtyři nominovaní, o vítězích rozhodne porota ve druhém kole hlasování krátce před galavečerem, který se koná 25. dubna v ostravském Gongu.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Milan Bátor, Zlata Holušová, Martin Hradečný, Antonín Kocábek, Kamil Rudolf, Gabriela Stašová, Igor Vašut a Richard Piskala, který byl pro aktuální ročník zvolen předsedou poroty. Nominovaní byli (v abecedním pořadí) tito umělci a kapely s následujícím odůvodněním:

Dorota Barová za album Dotyk

Dorota Barová natočila album v triu spolu s kytaristou Mirkem Chyškou a baskytaristou Milošem Klápště. Název nahrávky mluví za vše, písně Barové mají opravdu mimořádný dar dotknout se něčeho hlubokého. Pocity a emoce, které album tlumočí, jsou prožité a vynikají hudební krásou, pravdivostí i zřídka slyšenou souhrou. 

David Stypka & Bandjeez za album Dýchej

Ocenění si zaslouží jak David Stypka za další kolekci písní s nezaměnitelným  rukopisem, tak kapela Bandjeez za důslednost v strastiplných podmínkách, během nichž byla nahrávka dokončena. David Stypka na svém posledním albu Dýchej završil své výjimečné postavení mezi českými umělci a vytvořil testament plný dechberoucí emocionality, úcty a respektu k životu i věcem nadpozemským. 

Kapela CI3 za album Hodně řeky

Nahrávka rozvíjí osobitý styl a snadno rozpoznatelný rukopis této kapely. Písně CI3 jsou prorostlé magickým klidem i dovedně stupňovaným napětím, které má své opodstatnění. Neotřelé metafory a symboly svědčí o výrazné básnické imaginaci, jež je na albu Hodně řeky ve vzácné hudební i textové rovnováze. 

Ewa Farna za album Umami

Album Umami zapůsobilo v české populární hudbě jako zjevení a závan svěžího vzduchu. Nedostižné pěvecké pojetí, stylová pestrost a zvuk, který snese světové měřítka, jsou jen zlomkem z mnoha benefitů tohoto výtečného alba. Farna i v rámci populárního žánru píše chytré a nápadité písně, které osloví většinové publikum i náročnějšího posluchače. 

Kapela February za album Hyphen War

February na svém druhém albu rozvíjí svébytný autorský styl. Album potvrdilo, že kapela dokáže napsat nejen píseň se zřejmým hitovým potenciálem, ale její přístup je mnohem členitější. Pronikavá psychologie textů, drsný hudební výraz a nekompromisní odvaha nazývat věci pravými jmény jsou pro February víc než prvoplánová snaha zalíbit se davům. 

Beata Hlavenková za album Žijutě

Beata Hlavenková na albu postoupila od zasněných vizí k autentickým prožitkům. Nahrávka dosvědčuje, že Hlavenková nepodléhá osobním stereotypům, ale permanentně hledá nové přístupy k vlastnímu sebeurčení. Album Žijutě je dosud nejpřístupnějším počinem klávesistky a skladatelky, která na něm zdařile rozvíjí také svůj pěvecký potenciál. 

Kaczi za album Nahá

První plnohodnotné album písničkářky Kaczi navazuje na její několikaleté směřování. To spočívá v nalezení ideální rovnováhy mezi přístupností a zachováním originálních atributů. Zdá se, že beskydská písničkářka na své nahrávce tvůrčí svobody a současně široké srozumitelnosti dosáhla. Její album má jasný hitový potenciál a představuje Kaczi jako zpěvačku velkého formátu. 

Mirai za album Maneki Neko

Album Maneki Neko se řadí k nejpovedenějším loňským počinům v oblasti tuzemského popu. Kapela na něm dosáhla zvuku, který může být konfrontován s mezinárodní scénou. Písně alba Maneki Neko  jsou osobně angažované, aranžérsky pestré a nechybí jim typicky uvolněná sebereflexe ani hořkosladké vzpomínky s tragickými odstíny. 

Moonshye za album Curtain Of The Moon

Debutovým albem se Moonshye ihned zařadila mezi nejzajímavější písničkářky tuzemské alternativní scény. Písně Moonshye zachycují vnitřní i vnější vesmír autorky s plachostí podobnou zázraku. Věci a slova mají v jejím nenapodobitelném podání svou původní podstatu a křehká hudba se stává součástí poselství, které promlouvá k celé planetě Zemi i k jednotlivému člověku.

Munroe za album Divoké kvítí

Divoké kvítí od Munroe voní dekadentní poezií a temnou estetikou. Zpěvák a textař Jan Kunze s hudebníkem a skladatelem Vladimírem Jaškem vydali album soumračné a zvrásněné jako jesenické vrcholky. Obrazotvorné písně Munroe se dotýkají vztahů, kterou jsou často epicentrem nedorozumění a bolesti. Přesto v nich existuje i prostor pro naději. 

My Dva Trio za album My Dva Trio

My Dva Trio je autorský tandem skladatele Jiřího Šoltise a textaře Václava Khýra. Jejich eponymní nahrávka prozrazuje autorskou samostatnost, brilantní řemeslo a neotřelé hudební nápady. My Dva Trio balancuje na pomezí tradičního folku s bluesovými a jazzovými odstíny, které zní spontánně a živelně. 

Places za album I Can´t Let My Hands Fight Against Your Waterfall

Svým v pořadí druhým albem se jedna z nejzajímavějších ostravských hudebních skupin uplynulého desetiletí rozloučila s aktivní dráhou. Places svou labutí písní ukázali, že jejich éterická a emocionálně naléhavá hudba i hlas zpěvačky Evy Konečné budou v českém kontextu hodně chybět. 

Vladivojna La Chia za album Tam v hluboké tmě tepe a září

Na své poslední nahrávce přišla zpěvačka a skladatelka s intimními písněmi, které reflektují zásadní změny v jejím životě. Vladivojna je autorka hudby i textů, jež mají mysteriózní rozměr a erotické fluidum. Nechybí ji ani hlubší poznání věcí.  Nahrávka má výjimečné zvukové kouzlo a neopakovatelnou atmosféru, která současně vábí i znepokojuje.