CENY JANTAR | Na Cenu Jantar za činohru je za dvouleté období nominováno šest herců a šest hereček

Na Cenu Jantar za činohru je za dvouleté období nominováno šest herců a šest hereček

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace za nejvýraznější jevištní výkony v kategorii činoherní divadlo. Po loňské přestávce, kdy se ceny v divadelních kategoriích kvůli pandemii nevyhlašovaly, je tentokrát nominováno šest herců a šest hereček za mimořádné výkony v inscenacích, které měly premiéru v letech 2020 a 2021. Soškou z dílny Šárky Mikeskové budou oceněni dva z nominovaných.

Porota Cen Jantar pracovala ve složení Pavla Bergmannová, Tatjana Lazorčáková, Jiří P. Kříž, Věra Vojtková a Ladislav Vrchovský. Nominovala (v abecedním pořadí) celkem dvanáct umělců s následujícím zdůvodněním:

Jakub Burýšek za roli Wahna v inscenaci Divadla Petra Bezruče Dvorní šašci (premiéra 31. ledna 2020)

Jakub Burýšek zaujal široce rozkročeným hereckým rejstříkem využívajícím možnosti expresivního herectví, žonglérského umění a v závěru i psychologického ponoru do nitra silně zraněného a pochybujícího hrdiny, který se musí vyrovnat s traumaty války a obrovským utrpením spojeným se ztrátou manželky. Burýšek velmi věrohodně ztvárňuje Wahnovu touhu po pomstě, nad kterou ale nakonec zvítězí hrdinova lidskost.

Vladislav Georgiev za roli Hordubala v inscenaci Studia G v Ostravě Hordubal (premiéra 27. září 2020)

Vladislav Georgiev je pro roli Čapkova Hordubala typově předurčen. Životního outsidera, který se až do Ameriky vydal ve víře v pevnost rodiny zajistit její lepší život, vykreslil jako prací sedřeného nešťastníka, který se až do tragického konce více než vlastnímu hoři věnuje naději v polepšení lidí, kteří ho obklopují. Jeho osud vybavil herec nesentimentální jímavostí.

Renáta Klemensová za roli Polly v inscenaci Studia G v Ostravě Manželství je vražda (premiéra 4. září 2020)


Autorka detektivek Polly ve snaze přimět ke spolupráci svého manžela je velmi kreativní a hravá, což herečka využila v nejvyšší míře. Velmi citlivě a přesvědčivě pracuje s komediálními prvky i s momentem překvapení, přičemž využívá svých ženských zbraní: půvabu, křehkosti, ale i rafinovanosti a tajemna.

Petra Kocmanová za roli Lady Macbeth v inscenaci Komorní scény Aréna Macbeth (premiéra 22. května 2021)

Petra Kocmanová vytvořila postavu lady Macbeth jako energickou a ambiciózní ženu, která na své cestě k moci využívá všech prostředků – ženské líbeznosti a chápavosti, lživosti a pokryteckého předstírání i nezastírané krutosti. O to působivěji pak vyznívá její závěrečná poloha šílenství, kterou herečka dokonale vystihuje pohybem těla i proměnlivým hlasovým projevem.

Kateřina Krejčí za roli nenarozeného dítěte v inscenaci Divadla Petra Bezruče Skořápka (premiéra 1. října 2021)

Herečka dokonale zhmotňuje plod čekající v mateřském lůně a místy velmi vtipně, sarkasticky, případně věcně komentuje vše, co se odehrává v okolí jeho matky. Herecký výkon Kateřiny Krejčí dává celé inscenaci smysl i sílu výpovědi.

Norbert Lichý za roli Fjodora Karamazova v inscenaci Divadla Petra Bezruče Bratři Karamazovi (premiéra 10. prosince 2021)


Lichý stvořil až ďábelsky posedlého požitkáře a chlípníka, který miluje život v hříchu. Herec se představuje ve vrcholné formě: úsporná gesta vyvažuje přesnou mimikou s šibalsky rozzářeným pohledem i zuřivým výrazem. Zásadní je ale jeho práce s civilním tónem hlasu, jehož zvukomalebnost kontrastuje s ohavnostmi, které zálibně sděluje světu. Herec lehce odvažuje každičké slovo a jeho barvité líčení strhává diváka svou věrohodností.

Vojtěch Lipina za roli Clova v inscenaci Komorní scény Aréna Konec hry (premiéra 5. září 2020)

Vojtěch Lipina předvádí vyzrálý a mnohovrstevnatý herecký výkon, vystavěný na groteskní výrazové stylizaci se zapojením proměnlivé mimiky, dynamické práce s tělem a zejména přesné intonaci, díky níž dokáže jednotlivé dialogy významově vypointovat. Postava Clova tak v jeho ztvárnění naplňuje groteskně komediální i tragicky absurdní existenciální rovinu.

Markéta Matulová za roli Věry Špinarové v inscenaci Divadla Petra Bezruče Špinarka (premiéra 3. září 2021)


Výkon Markéty Matulové je dvěma slovy divácký zážitek. Herečka věnovala postavě mnoho času hodinami zpěvu a studiem osobitého stylu zpěvačky, která se vymykala představám o bulvární uhlazenosti popu. Její výkon se blíží brilanci s využitím velkého prostoru pro osobní vklad do náročné role. Přičiněním Matulové má Špinarka šanci stát se divadelní inscenací kultovní, a nejenom v Ostravě, jak ostatně prokázal úspěch na divadelních festivalech.

Alena Sasínová-Polarczyk za roli v roli Karen v inscenaci Komorní scény Aréna Komáři (premiéra 16. října 2021)

Herečka s mimořádnou intimitou ztvárnila matku, která kvůli nemoci přichází o své síly i sebevědomí. Citlivě pracuje s hlasem a jemnou mimikou a dokáže ovládnout jeviště i malým drobným gestem. Svou postavu proměnila z dámy ve fyzickou trosku, která si ale ještě stačí uvědomit, že má čas uznat chyby a smířit se se svým okolím.

Daniel Volný za roli Vincenta v inscenaci Slezského divadla Opava Umění vraždy (premiéra 19. ledna 2020)

Daniel Volný se v roli obchodníka s uměním Vincenta stal nejvýraznější postavou divadelní inscenace Umění vraždy ve Slezském divadle Opava. Excentrický Vincent působí jako sympaťák, nicméně převažuje jeho ziskuchtivost a lehce vypočítavý charakter.  Díky svému podmanivému projevu s nenásilným humorem Volný zcela sebejistě ovládl jevištní prostor a přesvědčil diváky o svých hereckých kvalitách.

David Viktora za roli EX v inscenaci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Laterna (premiéra 6. listopadu 2021)

David Viktora odvádí vysoce koncentrovaný herecký výkon v mnoha různých postavách jedné z nejznámějších českých divadelních her, Jiráskovy Lucerny. Je to právě Viktora, skrze kterého se k vnímavému divákovi dostává poselství o kráse i trýzni divadla i hereckého řemesla.

Zuzana Truplová za roli Jenny v inscenaci Komorní scény Aréna Komáři (premiéra 16. října 2021)

Zuzana Truplová hraje zdánlivého dívčího fracka proměněného v dokonalém hereckém oblouku v ženského reprezentanta lidskosti. Na rozdíl od své matky i sestry nemá Jenny doktorát z fyziky. Ale když řekne: „Možná nemám doktorát, ale pomáhám lidem, a jsem v tom dobrá“, má díky Zuzaně Truplové publikum na své straně.

Který herec a která herečka se stane nositelem Ceny Jantar v kategorii činoherního divadla, bude jasné 25. dubna 2022. Ceny budou tradičně uděleny v Multifunkční aule Gong v Ostravě. Součástí udílení cen bude kulturní program připravený exkluzivně pro tuto příležitost.