CENY JANTAR | Nominace na Ceny Jantar za balet: Čtyři ženy a tři muži

Nominace na Ceny Jantar za balet: Čtyři ženy a tři muži

Baletní porota Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnila nominace pro aktuální ročník. Na Cenu Jantar tentokrát aspirují dva muži a čtyři ženy, držitelem ceny se stane jeden z nominovaných. Všech šest nominací se týká dvou baletních inscenací Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, a to Coppélia a Mahlerovy vzpomínky. Kvůli loňské přestávce, kdy ceny v divadelních kategoriích nebyly uděleny, tentokrát nominace zahrnují roky 2020 a 2021.

Baletní porota pracovala ve složení Zdeněk Prokeš, Roman Vašek, Ivanka Kubicová, Jan Kolda a Ivan Hurych,, který byl zvolen předsedou poroty. Zdůvodnění nominací je následující:

Ida Frau za sólo v inscenaci Mahlerovy vzpomínky, NDM Ostrava (premiéra 2. 12. 2021)

Umělecký výkon Idy Frau upoutává dokonalou plasticitou pohybu a výrazem. Je rovněž perfektní v pohybové souhře, ale také v emocionálním souznění s ostatními tanečníky. Její výkon skvěle koresponduje se zamýšleným vyzněním baletu, usnadňuje a umocňuje tak divácký zážitek. 

Brittany Catalinas Haws za roli Svanildy v inscenaci Coppélia, NDM Ostrava (premíéra 19. 9. 2020)

Australská tanečnice, působící v ostravském baletním souboru již sedmou sezónu, se za dobu svého působení stala výraznou oporou ostravského baletu. V roli Svanildy rozehrála všechny valéry této postavy, využila naplno její komediální stránku a uplatnila cit pro komediální nadsázku. Hraje naprosto přirozeně a technicky si počíná zcela suverénně.

Sergio Méndez Romero za roli Franze v inscenaci Coppélia, NDM Ostrava (premíéra 19. 9. 2020)

Sergio Méndez Romeo patřil k dlouholetým oporám ostravského baletního souboru. Tanečník se suverénní technikou a bezprostřední jevištní prezentací upoutal v inscenacích širokého žánrového spektra. V baletu Coppélia mohl naplno rozvinout i svůj komediální talent. Jeho Franz je bezprostřední a sympaticky poťouchlý. Romero si užívá řadu komických situací a choreograficky vtipně rozvedených špílců mezi jeho Franzem a postavou Svanildy.

Shino Sakurado za sólo v inscenaci Mahlerovy vzpomínky, NDM Ostrava (premiéra 2. 12. 2021)

Shino Sakurado je tanečnicí mimořádných kvalit. Její technická dokonalost, procítěnost a poetičnost pohybu ve všech rolích, které ztvárňuje, schopnost zvládnout techniku klasického i současného tance – to vše z ní činí ideální interpretku pro každého tvůrce choreografického díla, čehož jsme svědky i v Mahlerových vzpomínkách.

Takafumi Tamagava za sólo v inscenaci Mahlerovy vzpomínky, NDM Ostrava (premiéra 2. 12. 2021)

Mladý japonský umělec působí v NDM jako sólista baletu od roku 2020. Přesvědčil, že je tanečník s výbornou taneční technikou nejen v klasickém baletu, ale skvěle zvládá i techniku moderního tance a také partnerskou spolupráci. Všechny tyto atributy skvěle uplatňuje i v inscenaci Mahlerovy vzpomínky.

Michaela Vápeníková za roli Svanildy v inscenaci Coppélia, NDM Ostrava (premíéra 19. 9. 2020)

Michaela Vápeníková využívá potenciál této postavy naplno, aniž by překročila tenkou linii, za níž už je pouhé figurkaření. Ukázala svůj mimořádný komediální talent, cit pro groteskní vtip. Mluví přirozenou mimikou, každé gesto – ať jím jsou zvednutá ramena, nebo vyčítavé pohyby paží – přesně pointuje danou situaci. Ve druhém dějství si užívá neustálé proměny, kdy chvíli imituje loutkovité pohyby Coppélie a následně zas vše pohybově spontánně glosuje jako autentická Svanilda.

Kdo se stane držitelem Ceny Jantar v kategorii baletního divadla, bude jasné 25. dubna 2022. Ceny budou tradičně uděleny v Multifunkční aule Gong v Ostravě. Součástí udílení cen bude kulturní program připravený exkluzivně pro tuto příležitost