CENY JANTAR | Cenu za celoživotní přínos získali Norbert Lichý a Patricia Burda Janečková in memoriam

Cenu za celoživotní přínos získali Norbert Lichý a Patricia Burda Janečková in memoriam

(cenu za Patricii Burda Janečkovou převzal Vlastimil Burda, předal mu ji náměstek hejtmana Lukáš Curylo. Foto: Petr Hlubek)

Večer plný emocí přinesl sedmý ročník udílení Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar, který proběhl v pondělí v Domě kultury Poklad. Rozdáno bylo ve všech kategoriích celkem čtrnáct cen a také dvě ceny za celoživotní přínos. Ty byly tentokrát z rozhodnutí odborného kolegia uděleny dvěma výrazným osobnostem in memoriam.

Cenu Jantar za celoživotní přínos tak obdržel herec Norbert Lichý (29. 12. 1964 - 6. 1. 2024) a také zpěvačka Patricia Burda Janečková (18. 6. 1998 – 1. 10. 2023).


„Jak Norbert Lichý, tak Patricia Burda Janečková se výrazným způsobem zapsali do srdcí mnoha lidí, navíc v obou případech lze hovořit o skutečném fenoménu. Obě tyto osobnosti lze označit za ikony svého oboru. Nic na tom nemění ani fakt, že Patricia nás opustila v pouhých pětadvaceti letech. Předčasný odchod obou těchto výrazných umělců mě hluboce zasáhl a jsem rád, že na slavnostním večeru byla opět příležitost si jejich talent připomenout,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo, který obě ceny in memoriam předával.


„Jsem rád že tentokrát na Jantarové schodiště slávy v Dolních Vítkovicích přibydou hvězdy se jmény těchto dvou nezapomenutelných umělců. Jejich jména na Jantarové schodiště slávy rozhodně patří,“ řekl kreativní ředitel Cen Jantar Aleš Honus.


O cenách v jednotlivých kategoriích rozhodovalo i letos osm odborných porot. Norbert Lichý byl kromě Ceny Jantar za celoživotní přínos oceněn také v kategorii činoherního divadla za hlavní roli v inscenaci Otec nastudované režisérem Janem Holcem v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Tento titul získal i cenu pro činoherní inscenaci roku. V ženské herecké kategorii Cenu Jantar získala Kamila Janovičová za hlavní roli v inscenaci Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Nora.


Také další ceny v divadelních kategoriích putují letos do Ostravy – v operní kategorii byli oceněni Kateřina Hebelková za dvojroli Alžběty a Venuše v inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser a Gianluca Zampieri za titulní roli v téže inscenaci.


Cenu v muzikálové kategorii získali Michaela Horká za roli paní Lovettové v inscenaci Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street a Juraj Čiernik za roli Fagina v muzikálu NDM v Ostravě Oliver! Vítězkou v kategorii balet se stala tanečnice Shino Sakurado díky výkonu v inscenaci NDM v Ostravě Hora.


Porota pro populární a alternativní hudbu rozhodla o udělení ceny klavíristce Nikol Bókové, pro kterou jde už o druhou Cenu Jantar v pořadí. Cenu obdržela za loňské album Expedition. Za populární a alternativní hudbu byla oceněna také autorská dvojice Radovan Šťastný a Michal Žáček. Za vážnou hudbu byl oceněn houslista Jiří Vodička.


Vítězem kategorie literatura se stala Elli Tiliu Motýlová, za výtvarné umění byl oceněn malíř Jakub Špaňhel.


I letos byla udělena zvláštní cena za mimořádný přínos na poli alternativního umění – tentokrát se jejím držitelem stal opavský spolek Bludný kámen.


Generálním partnerem akce je už od samotného počátku Moravskoslezský kraj. „Je to unikátní příležitost pravidelně vyzdvihnout to nejlepší, co v našem kraji v oblasti umění vzniká. Kromě toho jde o jediný den v roce, kdy se na jednom místě potkají zástupci různých uměleckých světů a kdy máme příležitost poděkovat jim za to, že do našich životů přinášejí radost, krásu, inspiraci, ale i podněty k přemýšlení nad světem, ve kterém žijeme. O tom všem je umění,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.


I letošní ročník podle něj ukázal, že Ceny Jantar nejsou jen událostí regionálního významu, ale že dlouhodobě rezonují v celostátním měřítku. „A to nejen díky systematické práci pořadatelů, ale i díky obrovskému potenciálu, který náš kraj na poli umělecké kreativity skýtá. Za sedm let urazili pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar velký kus cesty. Ze slavnostního udílení Cen Jantar vybudovali zásadní a respektovanou událost, která přerostla ve skutečný fenomén,“ dodal náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.


Udílení Cen Jantar letos finančně podpořila také statutární města Ostrava, Frýdek-Místek a Opava.


CENY JANTAR ZA ROK 2023 – PŘEHLED OCENĚNÝCH


CENA ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS: NORBERT LICHÝ IN MEMORIAM, PATRICIA BURDA JANEČKOVÁ IN MEMORIAM


POPULÁRNÍ A ALTERNATIVNÍ HUDBA: NIKOL BÓKOVÁ, ŠŤASTNÝ/ŽÁČEK


VÁŽNÁ HUDBA: JIŘÍ VODIČKA


ČINOHERNÍ DIVADLO – JEVIŠTNÍ VÝKON: KAMILA JANOVIČOVÁ, NORBERT LICHÝ


ČINOHERNÍ DIVADLO – INSCENACE ROKU: OTEC (DIVADLO PETRA BEZRUČE V OSTRAVĚ, REŽIE JAN HOLEC)


OPERNÍ DIVADLO – JEVIŠTNÍ VÝKON: KATEŘINA HEBELKOVÁ, GIANLUCA ZAMPIERI


MUZIKÁL A OPERETA – JEVIŠTNÍ VÝKON: MICHAELA HORKÁ, JURAJ ČIERNIK


BALET A POHYBOVÉ DIVADLO – JEVIŠTNÍ VÝKON: SHINO SAKURADO


LITERATURA: ELLI TILIU MOTÝLOVÁ


VÝTVARNÉ UMĚNÍ: JAKUB ŠPAŇHEL


KALENÝ JANTAR – CENA ZA PŘÍNOS ALTERNATIVNÍMU UMĚNÍ: BLUDNÝ KÁMEN