CENY JANTAR | Nominace na Cenu Jantar za literaturu: Vasilios Chaleplis, Elli Tiliu Motýlová a Otylia Tobola

Nominace na Cenu Jantar za literaturu: Vasilios Chaleplis, Elli Tiliu Motýlová a Otylia Tobola

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar oznámili nominace v kategorii literatura. Za knihy vydané v roce 2023 jsou nominováni celkem tři autoři. Kdo cenu převezme, bude jasno 22. dubna 2024 na galavečeru, který se bude konat v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

O nominacích rozhodla odborná porota ve složení Libor Magdoň, Jan Malura, Joanna Maksym Benczew, Simona Martínková Racková a Iva Málková, která byla pro tento ročník zvolena předsedkyní poroty. Odůvodnění poroty je následující.

Vasilios Chaleplis za sbírku básní Flavedo. Bílý Vigvam, Provoz Ostrava, 2023.


Přesvědčivý básnický debut se vztahuje ke světu teď a tady, žitou realitu dokáže vnímat a vyjádřit objevně, vpravdě básnicky. Imaginace a bohatý výrazový rejstřík nebují do samoúčelnosti – jsou citlivými a přesnými nástroji, které odkrývají vrstvy naší každodenní existence. Sbírka Flavedo zve na napínavou, dobrodružnou výpravu do krajiny fantazie, snů a otázek, která je důvěrně známá, a přitom znepokojivá.

obrazek článku

Elli Tiliu Motýlová za sbírku básní Troska Frýdku kostra Místku. Galerie Věž, Frýdek-Místek, 2023.


Velkou zásobu místopisných a dobových reálií i zcela privátních zážitků využila autorka především jako materiál pro hru fantazie. Zasvěcenci mohou hledat v této lyrické autobiografii konkrétní narážky třeba na kulturní atmosféru 70 let. Ale i nezasvěcení by mohli rozumět zcela suverénnímu a obecně přístupnému básnickému světu této sbírky. Sbírky, v jejímž velkém tematickém bohatství jsou nostalgie, smutek a tragično doplňovány humorem a radostí z imaginace.

obrazek článku

Otylia Toboła za knihu Lutyňské tango a jiné válečné příběhy z Tešínska. Nakladatelství Protimluv, Ostrava, 2023.


Kniha rozhlasové a televizní novinářky zachycuje příběhy Poláků, hrdinů, které tragicky poznamenala válka. Každodenní zkušenosti se mění v kontextu dramatu druhé světové války. Autorka přistupuje k rodnému Záolší velmi citlivě. Osudy svých krajanů z Těšínského Slezska promítá do rozsáhlého díla s rysy reportáže, beletrie, s kořeny v dobovém historickém poznání. Uchovává paměť regionu pro další generace.


 

obrazek článku