CENY JANTAR | Nominace na Ceny Jantar za činoherní divadlo: Janovičová, Palatínusová, Truplová, Lichý, Cisovský, Finta. A také tři inscenace

Nominace na Ceny Jantar za činoherní divadlo: Janovičová, Palatínusová, Truplová, Lichý, Cisovský, Finta. A také tři inscenace

Pořadatelé Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar zveřejnili nominace za rok 2023 v kategorii činoherního divadla. Za role ztvárněné v divadlech Moravskoslezského kraje jsou nominovány tři herečky a tři herci. Kromě užších nominací porota rozhodla také o udělení širších nominací. Další kategorií je činoherní inscenace roku, ve které jsou nominovány tři inscenace. O vítězích se rozhodne v pondělí 22. dubna 2024 na galavečeru v Domě kultury Poklad. Většina nominací letos míří do Ostravy.

Porota rozhodovala ve složení Pavla Bergmannová, Tatjana Lazorčáková, Věra Vojtková, Ladislav Vrchovský a Peter Gábor, který byl pro tento ročník zvolen předsedou poroty. Zdůvodnění poroty je následující:

ČINOHERNÍ DIVADLO – ŽENY


Kamila Janovičová za roli Nory (Henrik Ibsen: Nora. Režie Pavel Gejguš. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Premiéra 20. května 2023)


Hlavní postava Ibsenova dramatu je na jedné straně roztomile marnivá, až ke koketerii tíhnoucí dámička, na straně druhé poslušná manželka, která nemá svobodu vlastního rozhodnutí. Kamila Janovičová v titulní roli Nory přesvědčivě vystavěla svůj herecký výkon: divákovi je chvílemi až nepříjemná svou lehkomyslností a rozmazleností, vzápětí chápe její touhu po vnitřní svobodě a zároveň pociťuje lítost nad její zoufalou situací, kterou Nora řeší vrstvením lží a svým zásadním rozhodnutím na konci inscenace.

obrazek článku

Alexandra Palatínusová za roli Maji (Kata Wéber: Střípky ženy. Režie Jan Holec. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Premiéra 24. listopadu 2023)


Excelentní Alexandra Palatínusová ztvárňuje nelehkou roli mladé ženy, která se musí vyrovnat s tragickou smrtí dítěte. Herečka se nejprve za kamennou tváří, cyničností i ironicky pronášenými komentáři snaží skrývat hrdinčinu bolest ze ztráty potomka, ale i neuspořádaných rodinných vztahů. Záměrně chladný projev postupně prostupuje celá škála rozmanitých emocí a s gradujícím dějem její Maja dokáže najít z nelehké životní situace příkladné východisko, kterým je odmítnutí lítosti okolí i sebelítosti. Palatínusová má vzácný dar: svou intimní civilností dokáže strhnout publikum k neskutečnému prožitku. Její hereckou univerzálnost pak stvrzuje i přirozený a autentický projev ve filmovém prologu promítaném v první části představení.

obrazek článku

Zuzana Truplová za roli Alice (Patrick Marber: Na dotek. Režie Jan Holec. Komorní scéna Aréna v Ostravě. Premiéra 18. března 2023)


Ve svém suverénním výkonu typově skvěle obsazená Zuzana Truplová dokázala do postavy striptérky Alice otisknout autenticky působící drsnost, za níž ovšem její osamělá hrdinka jen cíleně skrývá potřebu bránit se všemožným nástrahám světa kolem sebe. Zároveň ji přesně vyvažuje až dojemně dětskou bezprostředností, křehkostí i patřičnou něhou, když touží najít někoho blízkého. Hereččina bravurní oscilace mezi těmito odlišnými polohami vyvolává přirozené napětí a je jedním z nosných pilířů zdařilé inscenace Jana Holce.

obrazek článku

Porota rozhodla také o udělení širších nominací za výrazné role ztvárněné v inscenacích v roce 2023. Širší nominace získaly tyto herečky.


Markéta Haroková za roli Anne (Florian Zeller: Otec, Divadlo Petra Bezruče v Ostravě, premiéra 26. května 2023)


Petra Kocmanová za roli Kristiny (Henrik Ibsen: Nora. Režie Pavel Gejguš. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Premiéra 20 května 2023)


Hana Vaňková za roli Hraběnky (Jiří Hubač, Ivan Hubač: Hraběnka. Režie Václav Klemens. Slezské divadlo Opava. Premiéra 15. ledna 2023)


 

ČINOHERNÍ DIVADLO – MUŽI


Norbert Lichý in memoriam za roli Andrého (Florian Zeller: Otec. Režie Jan Holec. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Premiéra 26. května 2023)


Norbert Lichý vytvořil postavu Andrého, starého muže trpícího Alzheimerovou chorobou, s absolutní mírou přesvědčivosti.  Role je fyzicky i psychicky nesmírně náročná. Lichý byl celou dobu představení hraného bez přestávky na jevišti. S mírnou nadsázkou lze říci, že výkon to byl tak skvělý, až se na to nedalo dívat. Vnímavý člověk v hledišti zažíval tak silné emoce, že místy skláněl hlavu, aby neviděl to obrovské utrpění, který André prochází.

obrazek článku

Marek Cisovský za roli Režiséra (Tomáš Vůjtek: Režisér. Režie Ivan Krejčí. Komorní scéna Aréna v Ostravě, premiéra 20. května 2023)


Marek Cisovský podává fascinující herecký výkon, který svou komplexností vtahuje diváka nejen do magického světa divadla vytvářeného perspektivou svérázné režijní osobnosti, ale je současně herecky působivou sondou do křehkého emocionálního světa bilancujícího člověka s jeho osobními pochybnostmi, bolestmi, démony i vztahy. Střihově přesné, do detailu propracované proměny gest, mimiky i intonačních poloh zvládá herec s vrcholnou koncentrovaností, výrazovou pravdivostí a v dokonalém souzvuku s hereckými partnery.


 

obrazek článku

Robert Finta za roli Jidáše (Jean-Paul Sartre, Norbert Závodský: Peklo jsou ti druzí. Režie Norbert Závodský. Studio G v Ostravě. Premiéra 5. března 2023)


Robert Finta v roli Jidáše prokazuje trend trvalého osobního hereckého růstu. Herec doposud vnímaný jako spíše pohybový komik zde kromě vynikající práce s tělem předvádí i pečlivou práci s dikcí a s hlasem. Nejde však jen o vynikající hereckou techniku – jde i o hlubokou sondu do lidského charakteru s cílem položit otázku, kolik z biblického Jidáše máme také v sobě. Postava Jidáše patří k tomu nejlepšímu, co Robert Finta na ostravských jevištích zatím vytvořil.


 

obrazek článku

Porota rozhodla také o udělení širších nominací za výrazné role ztvárněné v inscenacích v roce 2023. Širší nominace získali tito herci:


Jáchym Kučera za roli Josefa K. (Franz Kafka: Proces. Dramatizace a režie Jan Holec. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Premiéra 27. ledna 2023)


Petr Panzenberger za roli Helmera (Henrik Ibsen: Nora. Režie Pavel Gejguš. Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Premiéra 20. května 2023)


Josef Kaluža za roli Larryho. (Patrick Marber: Na dotek. Režie Jan Holec. Komorní scéna Aréna v Ostravě. Premiéra 18. března 2023)


Činoherní porota rozhodla také o nominacích v kategorii Inscenace roku. Nominace získaly následující tři inscenace:


 

ČINOHERNÍ DIVADLO - INSCENACE ROKU


Florian Zeller: Otec. Scéna a kostýmy: Pavla Kamanová. Hudba: Nikos Engonidis. Režie: Jan Holec. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě. Premiéra 26. května 2023


 Současná francouzská tragikomedie s palčivým dobovým tématem nastudovaná režisérem Janem Holcem je výsostným příkladem intenzivně zasahujícího divadelního sdělení. Příběh stárnoucího muže, který postupně ztrácí kontakt s reálným světem i se svými blízkými, dokázal režisér přenést do koncentrovaného komorního tvaru s postupně gradující absurditou i emocionalitou situací, bez zbytečného sentimentu a s důrazem na postižení dramatičnosti i nestability vzájemných vztahů postav. Působivost inscenace povyšují brilantní herecké výkony zejména Norberta Lichého a Markéty Harokové, ale také Lukáše Melníka, Magdalény Holcové, Barbory Křupkové a Jáchyma Kučery.


 

obrazek článku

Henrik Ibsen: Nora. Scéna: Matěj Sýkora. Kostýmy: Radka Vyplašilová. Hudba: Vladivojna La Chia. Režie: Pavel Gejguš. Národní divadlo moravskoslezské v Ostrava. Premiéra 20. května 2023


Ibsenova Nora v režii Pavla Gejguše je prezentací velmi šťastného propojení přemýšlivého režiséra a jím nově vyloženého klasického Ibsenova textu. Zároveň je dokladem potenciálu činohry Národního divadla moravskoslezského, počínaje tvůrčí hereckou invencí, která je ovšem probuzena k činnosti naprostou současným čtením psychologie jednotlivých postav, a konče absolutní rezonancí této inscenace se současností. Je to moderní divadlo s jasnou výpovědí o důležitosti uvědomění si ceny lidské svobody.


 

obrazek článku

Tomáš Vůjtek: Režisér. Výprava: Marta Roszkopfová. Hudba. Jiří Bulis. Režie: Ivan Krejčí, Komorní scéna Aréna v Ostravě. Premiéra 20. května 2023


Režisér ostravského dramatika Tomáše Vůjtka a inscenace v režii Ivana Krejčího je nejen upřímnou poctou divadlu, ale také sondou do uměleckého myšlení a života významné a legendární osobnosti ostravského divadla, režiséra Josefa Janíka. Režisérova naprostá oddanost své profesi a nekompromisní snaha o nalezení jevištní pravdy, stejně jako jeho zápas se životem a smíření se smrtí, to vše je zobrazeno autenticky, laskavě i krutě a bez patosu. Hudební citace geniálního hudebníka Jiřího Bulise prohlubují emocionalitu celé inscenace. Sugestivní výkon Marka Cisovského v titulní roli je umocněn skvělou souhrou ostatních protagonistů Komorní scény Aréna.

obrazek článku